Suriname, een land waar... - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Sandra - WaarBenJij.nu Suriname, een land waar... - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Sandra - WaarBenJij.nu

Suriname, een land waar...

Blijf op de hoogte en volg Sandra

03 April 2006 | Suriname, Paramaribo

• bijna altijd het zonnetje schijnt;
• de gemiddelde temperatuur het gehele jaar: 28 graden is;
• je beste huisvriend dus een ventilator is;
• je alleen een koude douche hebt;
• als het regent (ja, Suriname kent enorme tropische buien) de stad onder water loopt;
• ze nauwelijks een stoep kennen en het land bezit maar liefst 3 rotondes;
• je gek wordt van de éénrichtingswegen;
• ze links rijden;
• je, als je in Domburg woont je een adres hebt als: 12e zandweg...;
• busjes keiharde relaxte muziek aan hebben staan;
• de hoofdstad Paramaribo je geen stadsgevoel, maar een dorpsgevoel geeft;
• je met een taxichaufeur ineens op een verjaardag van een vriend van hem kan komen te zitten;
• iedereen elkaar lijkt te kennen, bijvoorbeeld: in het vliegtuig zitten is gewoon bijkletsen met iedereen;
• iedere bevolkingsgroep (Javanen, Chinezen, Stadscreolen, Boslandcreolen, Inheemsen, Hindoestanen, enz.) elkaar respecteerd en iedereen met elkaar kan samenleven;
• mensen opstaan en naar bed gaan met een lach;
• ze altijd vragen hoe het met je gaat. En als jij het ze vraagt, antwoorden ze met: rustig, het gaat, met jou gaat het beter, a e go, a boen;
• de term ‘’no span’’ (maak je niet druk) een veelgebruikte term is;
• mensen heel de dag met elkaar bellen;
• je na 1 dag stage al door je collega’s: San, lieverd en schat wordt genoemd;
• je op het werk steeds van al je collega’s eten krijgt, omdat je al het Surinaamse eten geproefd moet hebben;
• je geen ‘’nee’’ tegen eten kunt zeggen, omdat het en onbeleefd is en je het toch wel krijgt;
• je hierdoor dus wat kilo’s aankomt;
• het niks uitmaakt dat je wat bent aangekomen, want als je in pyama, met bril op en die kilo’s over straat naar de Chinees loopt, je toch nagefloten en getoeterd wordt;
• je onwijs kan genieten van het geweldige ongerepte tropisch regenwoud;
• je weet wat echte armoede is;
• je als je iets koopt je 3 man personeel hebt gezien: 1 pakt het voor je & schrijft een bon, de ander rekent af en iemand pakt het in;
• ze dus niet echt weten wat efficientie is;
• ze overal plastic tasjes omheen doen, al koop je bijvoorbeeld een blikje drinken;
• jong, oud, dik, dun, arm en rijk met elkaar danst op straat tijdens feesten;
• ze weten wat feesten is, waaronder Nieuwjaar een geweldig FEEST is;
• de meest geweldige kroeg zit: LA CAFF. Waar ze vragen waar je was als je 1 dag niet bent geweest;
• ik de meeste drank- en kaartspelletjes heb bijgeleerd;
• je een geweldig feest kunt hebben in de buitenlucht onder een onwijs mooie sterrenhemel!
Kortom een land waar ik een onwijs mooie tijd heb gehad!!!

Ik kan me niet voorstellen dat ik hier al meer dan 7 maanden ben, het is echt zo voorbij gevlogen. Ik heb nog steeds niet echt zin om te gaan, maar toch aan alles komt een eind. Nog 3 dagen en dan vlieg ik naar jullie koude landje... Dus nu kan ik echt zeggen: tot vrijdag (als ik niet te moe ben om te stappen) of zaterdag, oftewel TOT SNEL!!!

Dankjewel voor alle smsjes, mailtjes, kaarten (welgeteld 60!), reacties op mijn hyves, reacties op mijn site en telefoontjes!!!

Veel liefs San

• 04 April 2006 - 06:30

Jessica:

Geniet nog lekker van de laatste daagjes! Dikke knuffel Jessica

• 04 April 2006 - 06:47

Mama:

Lieve schat,
    Wat een leuke opsomming van enkele belevenissen. Thuis zal het wel wennen zijn, vooral aan de temperatuur en het temperament van de mensen. Maar je zei al, het zal geen afscheid zijn voor eeuwig. Ooi ga je er naar terug.
    Nog veel zon en gezelligheid bij je laatste dagen daar.
    Tot vrijdag.
    Kus en knuffel Mama

• 04 April 2006 - 07:28

Linda:

Geniet maar nog even lekker van je laatste paar daagjes!! En tot de pasen waarschijnlijk!!

Liefs Linda

• 04 April 2006 - 07:29

Nicole:

hee meissie!!! geniet van je laatste dagen daar!!! ik heb je echt gemist en ik heb je nog zoveel te vertellen!!! ik weet dat het voor jou dubbel is om terug te keren vanuit je vertrouwde tweede omgeving, maar wij verheugen er ons op dat je weer terug bent bij ons!!! meissie ik kan niet wachten tot het vrijdag is!!!

xx nicole

• 04 April 2006 - 07:56

Sandra:

He Lieverd,
    Super mooi stukje wat je geschreven hebt. Geniet lekker van je laatste daagjes daar in Suriname. Doe alleen maar dingen die leuk zijn en denk nog maar niet te veel aan hier.
    Ik wil nog effe zeggen dat ik echt trots op je ben hoe je het daar allemaal gedaan hebt!
    Knuffel en kus Sandra

• 04 April 2006 - 09:52

Chantal:

hee lieverd
    wat heb je toch een mooi berichtje geschreven heb t hardop aan collega's voorgelezen maak er echt uit op dat je het super naar je zin heb gehad en dat suriname ook echt een deel van jou is geworden
    kan maar niet vaak genoeg zeggen: lieverd ik ben zo trots op je
    ik zie je erg snel (zaterdag!!!!!)
    heel vreemd om dit te typen zeg

nou kus kus chantal

• 04 April 2006 - 13:38

Kaat&Lau:

Haaai honey!!
    Leuk verhaaltje! Heel veel dingen komen overeen, echt leuk! Lau is gister veilig aangekomen in de big city!Heeeel veel succes en sterkte met je afscheid en reis. We denken aan je!!
    Tot snel,
    Besos!!!!!! Kaat & Lau!!!

• 04 April 2006 - 16:56

Mieke:

Ha Sandra,

Er zal ongetwijfeld heel veel in je koffer gepropt moeten gaan worden, maar volgens mij is je grootste bagage toch wel het de ongelooflijk mooie tijd daar!!
    Het avontuur en alle ervaringen die je hebt opgedaan, zoveel gezien en zoveel gedaan, natuurlijk ook de vele leuke en mooie momenten, maar ook de moeilijke momenten, daar ver weg van hier, waar je familie en je vrienden zijn. Je kan echt ontzettend trots op jezelf zijn hoor...en reken maar dat je ons allemaal jaloers hebt gemaakt!!

En zoals iedereen al heeft geschreven, kan ik ook alleen nog maar toevoegen: GENIET GENIET GENIET!!!!
    Je zal me niet gelijk vrijdag al weer zien, maar ik zal zeker wat van me laten horen!! We spreken nog wel een keer wat af, ben heel benieuwd naar je verhalen en je foto's!!! Alvast een goeie terugreis!!!

Veel groetjes,
    Mieke

• 04 April 2006 - 17:24

Suzanne:

Hé Sandra,
    Zoals iedereen al heeft verteld, wat een mooie opsomming van je avonturen! Ik kan me voorstellen dat je nog niet echt zin hebt, om naar dit koude landje terug te komen, dus geniet nog maar lekker daar! Verder ben ik ook ontzettend benieuwd naar je verhalen en foto's en hoe bruin je bent geworden. Meid geniet nog even en dan tot snel! En een hele goede terugreis hé! Tot snel.
    Suzanne

• 04 April 2006 - 17:31

Ria:

Hoi Sandra.Dit is ook mijn laatste mailtje wat ik naar jou in suriname stuur.Wat heb je alles mooi opgeschreven wat je daar allemaal meegemaakt hebt. Het heeft wel indruk op je gemaakt maar ook op ons, wij mochten met jou meegenieten via je mooie verhalen en foto's.
    Jammer dat dit nu zo voorbij is maar wel leuk dat je dit ons binnenkort allemaal zelf kan komen vertellen.
    Wij wensen je nog een goede vlucht toe en tot vrijdag op schiphol.Groetjes van Ria en Jan.

• 04 April 2006 - 17:32

Jolein:

Hey lieverd!

Wat ben ik toch weer jarloers als ik dat mooie Surniname weer zie!
    Ik snap heel goed dat je wilt blijven!
    Maar 1 troost, je gaat er vast en zeker nog wel een keertje (of misschien wel meer;))naar terug!
    Dat staat ook bij mij al op de planning, geen idee wanneer, maar ik wil zeker nog een keer terug!!
    Dus geniet echt nog even deze laatste 2 daagjes!!
    En dan vrijdag ben je weer terug!
    Dat gaat vast erg wennen worden voor je!Zelfs de normaalste dingen zijn dan waarschijnlijk niet meer normaal,zoals slapen in een normaal bed en zonder klamboe!
    En ook aan de temperatuur zal je flink moeten wennen!
    Want eerlijk gezegd is het nog steeds geen lente of zomer hier!:(
    Nou meissie!Hoop dat je een goede terugreis hebt!Raar eigenlijk, voor mijn gevoel is het helemaal nog niet zo lang geleden dat we je gingen uitzwaaien..!
    En tot vrijdag!!

Dikke Xus en een knuffel!
    De echte krijg je natuurlijk vrijdag!!:);)
    Je nog steeds witte zusje!

• 04 April 2006 - 18:21

Sanne Bongers:

Hay meis, wat raar joh dat het al weer afgelopen is! Wat heb jij een super tijd gehad, geniet nog maar even volop van de laatste dagen! Ik blijf gelukkig nog even in Aruba, zou echt nog niet naar huis willen. Ik wil al je foto's verhalen etc. zien en horen zodra ik terug ben hoor! Kus sanne

• 04 April 2006 - 19:54

Danielle:

He hoi
    Natuurlijk mag ook mijn stukje als vaste gast hier niet ontbreken. Ik ga ook lekker alle dingen zeggen die iedereen hiervoor ook al gezegd heeft maar het blijft gemeend! Ik vind het ontzettend knap van je dat je de stap naar Suriname gezet hebt en dat je ook nog je 'mannetje' gestaan hebt daar. Het was ontzettend leuk om constant te lezen hoe het met je ging en wat je allemaal deed. Ik vind het natuulijk super dat je al bijna terugkomt maar kan me voorstellen dat voor jou het afscheid heel moeilijk zal zijn. Geniet dus maar met volle teugen van je laatste dagen daar en we bellen heel heel snel!
    Liefs je nichtje

• 05 April 2006 - 08:40

Ronald:

He Sandra,

Wat een mooi stuk he dat je hebt geschreven! Geniet nog even van de laatste daagjes, maar ik kijk er naar uit om je weer te zien! gr.Ronald

• 05 April 2006 - 08:40

Ronald:

He Sandra,

• 05 April 2006 - 10:06

José K.:

Hey Sandra. Ik lees net nog weer even je verhalen. Echt heel erg leuk. Geniet nog maar even van je laatste daagjes in Suriname. Het lijkt me leuk om je in Nederland weer eens te zien. Groetjes je oudebuurmeisje.

• 05 April 2006 - 13:21

Renske:

Hee enorm bruine san!!

Dat 7 maanden dan toch snel voorbij kunnen gaan.. zorg maar dan je mooie kleurtje er niet zo snel af gaat. Ben echt blij dat je het zo super naar je zin hebt gehad. Leuke verjaardag gehad? Had nog ge-sms't maar weet niet of die is aangekomen. Ik zie je vast binnenkort wel. Kom ik uitgeput door stage (ma, di, do, vrij van 8-17u in sittard werken als fysio gaat je niet in de koude kleren zitten...maar wel heel leuk hoor) ff met je bijkletsen!

xx Rens