Wat ik nou toch weer heb meegemaakt... - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Sandra - WaarBenJij.nu Wat ik nou toch weer heb meegemaakt... - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Sandra - WaarBenJij.nu

Wat ik nou toch weer heb meegemaakt...

Blijf op de hoogte en volg Sandra

04 November 2005 | Suriname, Paramaribo

Dinsdagavond ben ik met twee meiden naar het pannenkoekenhuis geweest en ik belde daarna de taxi. We vroegen daarna de taxichauffeur waar je het leukst Dipavali kon vieren. Het was die dag namelijk Dipavali, een lichtjesfeest van de Hindoestanen. We dachten dat er een lichtjesoptocht was, maar die was al in de vooravond geweest en die avond ervoor. Nu waren er alleen nog maar huizen die verlicht waren. De taxichauffeur is toen dus even door een Hindoestaanse wijk gaan rijden, zodat we dat konden zien. Het stelde niks voor, alleen de huizen hadden waxinelichtjes en de vrouwen waren mooi aangekleed. Ineens zei onze taxichauffeur dat een vriend van hem daar in de buurt woonde en jarig was. Dus gingen we erlangs rijden. Ineens stopte hij de auto en daar zaten we dan…op een verjaardag van een wildvreemde met de taxichauffeur, haha. Nou ja wildvreemde, uiteindelijk bleek de man bij de Touche te werken en we kenden hem wel van gezicht. Meteen kregen we cake en drinken. En het is ook gebruikelijk om veel te eten. Maar ja, we hadden net een mega pannenkoek naar binnen gewerkt. Dus we bedankten vriendelijk, maar toch gingen we naar huis met een ingepakte roti.
De volgende dag ben ik s’avonds maar weer eens gaan stappen, want ik was de volgende dag vrij. Eerst zijn we bij Millennium geweest, want op woensdagavond is het altijd Lady’s night, dus gratis entree en eerste drankje gratis. Dus daar wilden we natuurlijk ff van profiteren. Daarna zijn we nog bij Starzz geweest, dat is een discotheken die net een paar weken open is. Is een hele grote moderne discotheek. En zoals gewoonlijk was het weer een supergezellige avond, dus was ik pas om half 8 weer thuis.
Mireille, mijn collega van het werk, stond alleen op donderdagochtend alweer om 9 uur voor mijn deur. Ik ging namelijk mee naar haar ouders. Want donderdag was ik vrij vanwege de nationale feestdag: Id Ul Fitre, dat is suikerfeest, want ook hier doen ze aan vasten. Dit is voor de Javanen het begin van een nieuw jaar. Het feest wordt dus ook als een nieuwjaarsdag gevierd. Alleen dan met heel de dag eten, eten, eten en nog meer eten. Haar ouders wonen in Domburg, dus reden we met de auto mee met haar zus, zwager, haar neefje van 8 en babynichtje. Heel de dag kwam er allemaal familie over de vloer. Vanwege het nieuwjaar schoten de kinderen vuurwerk af en kregen ze van iedereen van de familie geld. Haar moeder had verse Saoto soep gemaakt, zoooooo onwijs lekker. Dat is soep met sliertjes gefrituurde aardappel, witte rijst, gefrituurde uitjes, ei, stukjes kip en peperketjap. Ik ben s’middags nog ff op haar bed gaan slapen voor een uur, was zo moe en s’middags zijn we naar de waterkant gefietst. Domburg is trouwens echt een dorp van zandwegen en hobbels, dus fietsen en autorijden is heel anders. Ik kreeg nog van de buren, waar we langs zijn geweest een hele zak vol verse sinaasappelen uit hun tuin. Nadat we bij de waterkant waren geweest zijn we naar haar tante gefietst, daar gingen we weer eten, allerlei lekkernijen: gevulde eieren, asfalt (= zwarte plakrijst gezoet met kokos) en het ziet er echt uit als asfalt, en pasta, nasi, beschuit (= hard gebakken stokbrood) met soort kerriesalade, pom (=een soort aardvrucht) enz. enz. En ik moest perse nog een bak vol met eten meenemen voor thuis en ik kreeg nog zak bananenchips en ik kon altijd komen slapen. Echt die mensen in dit land zijn zo gastvrij! Haar oom vroeg me of ik nog naar het bos (=regenwoud) wilde gaan. En dan moest ik daar nog maar een keer voor terugkomen.
Je kan je dus wel voorstellen hoe moe ik was gisteravond. Ik sliep vanmorgen door mijn wekker heen, had hem uitgezet en werd daarna gelukkig weer om half 7 wakker, want ik moet altijd rond 7 uur, 7.15 weg van huis.

En nu is het weer weekend! De tijd gaat zo snel! Ik zit komende week ook alweer op één derde, niet normaal gewoon. Dat houdt alleen wel in, dat ik toch wat harder moet gaan werken aan mijn stageopdrachten…

Hoe gaat het verder allemaal in Nederland? Lekkere pepernoten aan het eten? Dat doe ik hier ook hoor! Heb een snoepwinkeltje ontdekt waar ze alles verkopen: pepernoten, chocolade letters, chocolade sigaretten, drop, alle andere Nederlandse snoepjes en lekkernijen, maar het allerbelangrijkste: ze verkopen er ook peperkoek van Peijnenburg!!!

Fijn weekend allemaal!!!

Liefs San

• 04 November 2005 - 18:39

Rudy Rudy:

Klinkt allemaal goed meisje! Aan het afgelopen telefoongesprek tussen ons te merken gaat het qua uitgaan vrij goed met je, je zal het niet verleren daar. En tja, die stageopdrachten, dat komt wel goed! Ik pak vanavond wel een borrel op je! gr en een dikke X

• 04 November 2005 - 18:50

Jessica:

leuk leuk leuk is het allemaal nog!! de tijd vliegt echt he?? dat is bij mijn stage ook!
    veel plezier en geniet er lekker van! x jes

• 04 November 2005 - 19:39

Mama:

Lieve schat,
    Had net je e-mail gelezen en zag dat je weer een nieuw bericht had. Nu zit ik even met je op msn.
    Kunnen we even bijkletsen
    Weer een leuke foto.
    Wil ook uit een kokusnoot drinken.Zou willen dat er hier van die aardige mensen waren. Kunnen we nog heel veel van leren.
    Blijf lekker uitgaan en genieten. Dikke kus Mama

• 04 November 2005 - 20:49

Ria:

Hoi sandra.Ik zag dat je weer wat geschreven had en genoot er weer van wat je toch allemaal weer meemaakt. Lijkt mij ook echt leuk om zo gastvrij te worden ontvangen en verwend te worden.zo leer je echt veel van de bewoners van suriname en dat ze gastvrij zijn dat lees ik wel aan je verhalen.sandra ik denk dat jij hier nu met veel levenservaring terug zal komen. dit had je in nederland toch echt niet allemaal meegemaakt.Sandra blijf genieten . liefs van Ria.

• 04 November 2005 - 21:33

Sanne Bongers:

Hay meis, heb je net al een mail gestuurd, maar wat ik al zei; echt leuk om je verhalen te lezen joh! Inderdaar leuke, gastvrije mensen joh! Je hoeft zelf onderhand geen boodschappen meer te kopen hahaha. Heel veel plezier nog meis! kus sanne

• 05 November 2005 - 09:59

Claudia:

Hoi Sandra

Vandaag 2 reakties op 2 berichtjes van je. Hier in turkije is het Seker Bayram oftewel ook suiker feest. Ik ben nu bij mijn schoonfamilie. Deniz is naar de kapper zo kon ik ff internetten.
    Ik zit ook vol van al de lekkernijen. We eten wel 5x op een dag. Ik voel me ook 10x dikker. Leuk dat we als nichjes nu hetzelfde feest aan het vieren zijn, maar allebei ver van elkaar zijn.,Ik ga al weer bijna NL. Jij hebt gelukkig nog een paar maanden voor de boeg.
    Veel plezier verder.
    xxx Claudia en Deniz

• 05 November 2005 - 11:08

Nicole:

hee san

ow dat is echt grappig wat je nu weer mee hebt gemaakt. op een wildvreemde verjaardag zitten. hoe gaat het verder met je? aan je verhalen te lezen denk ik dat het erg goed met je gaat. gelukkig maar! hier is alles weer rustig aan het worden. ik ben mijn vreemde gevoel al wel een beetje kwijt. ben afgelopen week begonnen aan mijn tweede stage hier in oosterhout. daar moet ik nog ff aan wennen hoor.

maar het komt allemaal goed met ons! je hoort me snel weer!

dikke kus nicole

• 05 November 2005 - 15:58

Helmy:

Leuk twee berichten gelijk gelezen.Wat een mooie fotos maak jij toch.Ons buurkindje ziet er ook zo uit.Als je thuis bent moet je maar eens komen kijken.Het is net of jij nooit werkt,maar dat zeggen ze van Claudia ook altijd.Maar wij weten wel beter.Tijd voor alles te zien moet ook kunnen,je komt er misschien nooit meer.Nog veel plezier groetjes Helmy en Jac.

• 05 November 2005 - 17:52

Je Kleine Zusje:):

Hey Zusje van me!
    Ben blij dat ook dit verhaal weer een en al goed is!Hier is het allemaal nie zo boeiend hoor,haha
    Het is nu zaterdag, en heb net weer lekker voor schut gestaan in mn oranje "Hema op hol" bodywarmer...Tussen de rokkworsten..haha
    Maar we zijn wel iets van winkel van bhet jaar geworden:)
    Over drie weekjes zie ik je weer!Het gaat idd heel snel!Wil je dan misschien voor mij kijken ze hair extansions zetten en hoe duur t is?:)
    Tot snel!
    Dikke Xus je zusje

• 06 November 2005 - 10:53

Sandra:

He Lieverd,
    Echt gaaf joh die verhalen.
    Ook ik heb gisteren heerlijk voorschut gestaan bij de HEMA, maar gelukkig je zusje ook!
    's avonds kwam ik je moeder nog tegen. Die komen al bijna naar jou..ik ben JALOERS op ze.
    Blijf genieten daar..ben trots op je!
    Liefs Sandra

• 06 November 2005 - 19:13

Coos:

Hallo Sandra,
    Leuk om jouw verhalen te lezen. Ook wij hebben het suikerfeest meegemaakt, veel leerlingen waren vrij van school. Het lijkt wel een groot feest daar in Suriname. Ik denk dat je daar veel van kan leren. groetjes michel en coos

• 07 November 2005 - 09:26

Chantal:

wat lief je korte mailtje!!! luv jou toooooo
    ik leer idd meer over suriname via jou mailtjes echt leuk! hoorde da tje de moeder van eva en joshe bent tegengekomen dat lijkt me echt raar! die kom je normaal bij de c en a tegen !!!
    heb zo gelachen zaterdag!!
    angelique had een super toffe rok aan, bleek die echt van c en a te zijn maar hij was er niet meer!! ze had maat 38 an en ik zei oohh die pas ik makkelijk! zijn we naar boven gegaan heeft zij die rok uitgedaan en ik hem gepast!! stonden we boven in ons onderbroek!!! maar hij paste wel!!!! nu heeft ze m besteld!
    sannie je ziet er echt goed uit op de foto's!!!
    kus chantal ook een dikke kus van merijn!

• 07 November 2005 - 18:59

Je Neef Vincent:

Hey Sandra! Ik ben voor het eerst sinds weken weer eens bij mijn ouders thuis. Toen ik achter de computer ging zitten vertelde mn moeder dat je een weblog bijhoudt. Heel tof! Ik krijg spontaan zin om naar schiphol te gaan en de warmte op te zoeken. Je weet inmiddels een beetje hoe het is in Amersfoort en tja..het is geen Suriname zeg maar ;) In ieder geval, goed om te lezen dat je het zo leuk hebt daar, houwe zo! En ach...die stageopdrachten...dan ga je volgend jaar toch gewoon terug voor een herkansing?! ;)

Ajuus!

Vincent

• 14 November 2005 - 18:53

Je Nichtje Helene:

Hey Sandra!
    Ik hoorde van oom Paul dat je een site hebt. En ben meteen maar even gaan kijken. Wat tof zeg daar in Suriname! t lijkt me echt heel cool daar als ik dat allemaal zo lees.
    Echt heel gaaf dat je het daar naar je zin hebt.
    Heel veel plezier en geniet nog maar veel van a leuke dingen daar en t mooi weer, want hier wordt t al weer echt winter... brrrrr :S

Liefs je nichtje Helene
    xxx

• 17 November 2005 - 08:36

Tallie:

wat lief je kaartje!!!!!!!!
    verwacht eigenlijk elke dag wel een nieuw berichtje van je!! ook lief dat je terug heb gemaild sannie!!!!
    oh ja ik krijg een mri scan en als t vergoed wordt bij een ander centrum wordt ie binnen 3/4 dagen gedaan!!
    kus tallie

• 17 November 2005 - 12:44

Tallie:

nu is de verzekering erg moeilijk aan het doen en moet ik eerst wachten op 6 dec als ik weer naar orthopet moet dus niet in 3 of 4 dagen maar weer wachten!!!!

• 21 November 2005 - 18:00

Danielle:

He san
    Ik zit elke dag te kijken of je al een nieuw bericht heb zie ik ineens dat ik op dit bericht nog niet eens gereageerd heb dat kan toch niet! Bedankt voor je kaartje! Leuk om even wat schriftelijk nieuws te ontvangen! Ik hoorde van mn ouders dat je voor hen Surinaams gaat koken denk dat wij dan toevallig in Leusden zijn (incl. de rest van de familie) Nou ben benieuwd naar de volgende berichten!

Liefs je nichtje uit Zeist (de oudste dan van je drie nichtjes uit Zeist!)

• 22 November 2005 - 08:42

Tallie:

sannie waar ben je???? je hebt al lang niets laten horen heb je t zo druk? hoe is t voor de rest? denk aan je he ;)